• Samen lezen is samen groeien!
 • Booktalks: Maandag om 20:30u via Zoom
Boeknominaties
Genomineerde boeken december 2022

Genomineerde boeken december 2022

Bekijk hier een overzicht van de genomineerde groeiboeken van december 2022.

Thema: Boeken over menselijk gedrag beïnvloeden & veranderen

De Shortlist

 • Jerks at Work – Tessa West
 • Flow en de kunst van het zakendoen – Jan Bommerez 
 • Games People Play – Eric Burne
 • Influence – Robert Cialdini
 • Surrounded by Idiots – Thomas Erikson
 • 48 laws of power – Robert Greene


Stem mee!

Zo geef jij jouw stem door:
1. Kies jouw #1 boek. Deze krijgt 3 punten.
2. Kies jouw #2 boek. Deze krijgt 1 punt.

De punten geef je aan ons door tijdens de booktalk, via Instagram, LinkedIn, als reactie hieronder of via Whatsapp.


Agenda december 2022

 • Vrijdag 9 december 2022, 19:30u – De GroeiBoekenBorrel & Gamenight: Cashflow van Robert Kiyosaki (meer info) | Rotterdam-centrum
 • Maandag 19 december 2022, 20:30u – Booktalk: het groeiboek van de maand
  online


Hier lees je meer over de genomineerde boeken en maak je kennis met de auteurs.


Jerks at Work – Tessa West

Jerks at Work – Tessa West

Herken en deal met de bulldozer, de meelifter, de gaslighter en andere moeilijke collega’s

Een geestige, herkenbare én leerzame gids voor iedereen met collega’s

We hebben allemaal wel eens een collega gehad die ons het bloed onder de nagels vandaan haalde. Om dat probleem het hoofd te bieden probeerden we van alles: klagen bij vrienden, afstand nemen op de werkvloer, roddelen over de persoon in kwestie in de hoop dat onze leidinggevende ervan hoorde.

In Jerks at work laat Tessa West zien hoe je met die moeilijke collega om kunt gaan. Ze laat je kennismaken met de verschillende archetypen, zoals de gaslighter, de bulldozer, de meelifter, de negeerder en de micromanager. West leert je hoe je deze stoorzenders herkent, maar nog veel belangrijker: hoe je ermee omgaat.

Boordevol alledaagse voorbeelden en slimme strategieën, zoals:

 • voorkomen dat een bulldozer invloed krijgt door ervoor te zorgen dat die niet als eerste aan het woord komt in vergaderingen;
 • je goed presterende team beschermen tegen meelifters;
 • de tactieken van een gaslighter gebruiken om ze met hun eigen trucs te verslaan.

Jerks at work is de definitieve gids voor het omgaan met – en uiteindelijk loskomen van – de aanmatigende bazen, irritante collega’s en lastige mensen die je het werk en leven zuur kunnen maken.


Flow en de kunst van het zakendoen – Jan Bommerez 

Flow en de kunst van het zakendoen – Jan Bommerez

Zeven vitale inzichten voor verkopers, ondernemers en managers

FLOW kan kortweg omschreven worden als: ‘de optimale staat van ervaring’. Dit houdt in dat hij die in FLOW is, zich gelukkig voelt. Mihaly Csikzentmihalyi, de naamgever aan het begrip, definieert FLOW zelfs als ‘de ervaring van het geluk dat in elk van ons impliciet aanwezig is.’

En wanneer is een mens gelukkig?

Als hij kan zijn wie hij echt is met andere woorden als hij zijn potentieel ten volle kan ontplooien. De mens in FLOW leeft vanuit zijn potentieel in plaats van uit patronen vanuit zijn verleden. De mens in FLOW is spontaan creatief. De vraag is hoe we de FLOW-staat bereiken en behouden en kan dat ook in het zakendoen of bij het verkopen? Dit boek gaat juist hierover. Het is een gids voor wie een doorbraak wil richting zijn (nog) niet gebruikte potentieel. De wetten van FLOW zijn namelijk identiek aan de wetten van het menselijk potentieel.

Alleen wie voluit leeft kan weten wat FLOW daadwerkelijk is. Kleine kinderen zijn meestal in FLOW. FLOW is dus onze natuurlijke staat. Waar ging het dan mis en hoe herstel je dat? Wat zijn de onderdrukkers van FLOW en hoe kom je daar weer vanaf? FLOW en de kunst van het zakendoen is een gids op die weg.


Games People Play – Eric Berne

Games People Play – Eric Berne

The Psychology of Human Relationships

Dit populair sociaal-psychiatrische boek is bedoeld als vervolg op het werk ‘Transactional analysis in psychotherapy’ van dezelfde auteur. Het eerste deel van dit boek, spelanalyse, bevat echter voldoende theorie om het onafhankelijk te lezen. Spelen worden omschreven als sociale interacties, gekenmerkt door hun bijbedoelingen en de ‘clou’.

Het tweede deel beschrijft een groot aantal spelen, het doel en de vooroordelen. Deel III beschrijft de betekenis van de spelen en hoe het is zonder spelen te leven.

De auteur, een Amerikaans psychiater, is voornamelijk beïnvloed door de theorieën van Freud. Het boek is in populaire stijl geschreven en is geschikt voor een grote gebruikerskring.


Influence – Robert Cialdini

Influence – Robert Cialdini

The Psychology of Persuasion

Cialdini legt uit waarom mensen ‘ja’ zeggen en hoe je deze inzichten in zowel werk- als privésituaties kunt toepassen. Aan de hand van herkenbare praktijkvoorbeelden en de wetenschap erachter leer je hoe je de universele principes van invloed kunt toepassen, zodat je anderen kunt overtuigen en – minstens zo belangrijk – hoe je jezelf kunt verdedigen tegen invloedspogingen van een ander.

De oorspronkelijke editie van Invloed legde het geheim van succesvol overtuigen in zes principes uit; voor deze nieuwe editie voegt Cialdini er een zevende aan toe: eenheid, evenals nieuwe inzichten voor de online wereld.


Surrounded by Idiots – Thomas Erikson

Surrounded by Idiots – Thomas Erikson

The Psychology of Human Relationships

De wereldwijde bestseller van Thomas Erikson op basis van vier persoonlijkheidstypes: hoe hen te begrijpen die niet begrepen willen worden?

Welke gedragsstijl is de jouwe? Drijf je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details? Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme? Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega’s of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, en dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren.

Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details. Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega’s, vrienden en familie beter te begrijpen.


48 laws of power – Robert Greene

48 laws of power – Robert Greene

Vermorzel uw vijand.

 • Wet 1 Overschaduw uw meerdere nooit.
 • Wet 2 Vertrouw niet te veel op uw vrienden, gebruik uw vijanden.
 • Wet 3 Houd uw ware bedoelingen strikt geheim.
 • Wet 4 Zeg altijd minder dan nodig is.

De 48 wetten van de macht is een handboek om het wezen van de macht te doorgronden – een onderwerp waarmee filosofen en schrijvers zich al eeuwen bezighouden. Ruim drieduizend jaar kennis samengebald tot 48 wetten voor degenen die macht willen, macht observeren of zich tegen macht willen wapenen.

Robert Greene werd bekend met De 48 wetten van de macht (1998). Hij studeerde Frans aan de universiteit van New York en klassieke talen en vergelijkende literatuurwetenschap aan de universiteit van Wisconsin. Hij werkte als redacteur voor Esquire en woonde onder meer in Engeland, Italië, Spanje en Frankrijk. Momenteel woont hij in Santa Monica, Californië


Laat je ons weten welk groeiboek jij wilt lezen?

Je mag je top 2 delen als reactie, via onze socials of natuurlijk tijdens onze booktalks. Doe dit voor vrijdag 4 november.

Puntentelling:
– Welk groeiboek krijgt 3 punten?
– Welk boek krijgt 1 punt?