• Samen lezen is samen groeien!
  • Booktalks: Maandag om 20:30u via Zoom
Boeknominaties
Genomineerde boeken januari 2023

Genomineerde boeken januari 2023

Bekijk hier een overzicht van de genomineerde groeiboeken van januari 2023.

Thema: Biografie, Fictie en Roman


De Longlist

  • Shoe Dog – Phil Knight (Nike)
  • Grinding it Out – Ray Kroc (McDonald’s)
  • That Will Never Work – Marc Randolph (Netflix)
  • Greenlights – Matthew McConaughey
  • The Monk Who Sold His Ferrari – Robin Sharma
  • The Kite Runner – Khaled Hosseini


Shoe Dog – Phil Knight

Het verhaal van de oprichter van Nike

‘A refreshingly honest reminder of what the path to business success really looks like … It’s an amazing tale’ Bill Gates’The best book I read last year was Shoe Dog, by Nike’s Phil Knight. Phil is a very wise, intelligent and competitive fellow who is also a gifted storyteller’ – Warren Buffett In 1962, fresh out of business school, Phil Knight borrowed $50 from his father and created a company with a simple mission: import high-quality, low-cost athletic shoes from Japan.

Selling the shoes from the boot of his Plymouth, Knight grossed $8000 in his first year. Today, Nike’s annual sales top $30 billion. In an age of start-ups, Nike is the ne plus ultra of all start-ups, and the swoosh has become a revolutionary, globe-spanning icon, one of the most ubiquitous and recognisable symbols in the world today.

But Knight, the man behind the swoosh, has always remained a mystery. Now, for the first time, he tells his story. Candid, humble, wry and gutsy, he begins with his crossroads moment when at 24 he decided to start his own business.

He details the many risks and daunting setbacks that stood between him and his dream – along with his early triumphs. Above all, he recalls how his first band of partners and employees soon became a tight-knit band of brothers. Together, harnessing the transcendent power of a shared mission, and a deep belief in the spirit of sport, they built a brand that changed everything.

A memoir rich with insight, humour and hard-won wisdom, this book is also studded with lessons – about building something from scratch, overcoming adversity, and ultimately leaving your mark on the world.


Grinding It Out – Ray Kroc

The Making of McDonald’s

Few entrepreneurs can claim to have actually changed the way we live, but Ray Kroc is one of them. His revolutions in food service automation, franchising, shared national training and advertising have earned him a place beside the men who founded not merely businesses but entire new industries.


But even more interesting than Ray Kroc the business legend is Ray Kroc the man. Not your typical self-made tycoon, Kroc was 52 when he met the McDonald brothers and opened his first franchise.
Now meet Ray Kroc, the man behind the business legend, in his own words. Irrepressible enthusiast, perceptive people-watcher, and born storyteller, he will fascinate and inspire you. You’ll never forget Ray Kroc.
Few entrepreneurs can claim to have actually changed the way we live, but Ray Kroc is one of them. His revolutions in food service automation, franchising, shared national training and advertising have earned him a place beside the men who founded not merely businesses but entire new industries.


But even more interesting than Ray Kroc the business legend is Ray Kroc the man. Not your typical self-made tycoon, Kroc was 52 when he met the McDonald brothers and opened his first franchise.


Now meet Ray Kroc, the man behind the business legend, in his own words. Irrepressible enthusiast, perceptive people-watcher, and born storyteller, he will fascinate and inspire you. You’ll never forget Ray Kroc. “Columbus discovered America, Jefferson invented it, and Ray Kroc Big Mac’d it.”–Tom Robbins, “Esquire” “A marvelous, zesty read, filled with the optimism and enthusiasm of Ray Kroc.”–“West Coast Review of Books” “He was past fifty before he ever thought of getting into the fast food business. Within a decade he was a millionaire, and his odyssey is a classic success story “–“Philadelphia Sunday Bulletin”


That Will Never Work – Marc Randolph

Het verhaal van de medeoprichter en eerste CEO van NETFLIX

In ‘That Will Never Work’ onthult Randolph de methoden die hij heeft ontwikkeld om mensen te laten bereiken wat ze willen en hoe die vaardigheden kunnen inzetten.

Dat gaat nooit lukken” is de origin story van Netflix, een van de meest geliefde en iconische bedrijven ter wereld. Medeoprichter Marc Randolph onthult de methoden die hij heeft ontwikkeld om mensen te laten bereiken wat ze willen. Methoden die iedereen kan leren, in zaken en in het leven.

Randolph gebruikt kennis en vaardigheden uit een zeer specifieke wereld – start-ups uit Silicon Valley – en past die toe in het dagelijks leven. Hij biedt concrete, uitvoerbare stappen en specifieke hulpmiddelen om lezers van alle achtergronden en levensniveaus te helpen hun droom te verwezenlijken.

Er is een methode voor succes, zowel in het bedrijfsleven als in het dagelijks leven. Randolph laat de lezer zien hoe krachtige Silicon Valley-technieken kunnen worden gebruikt om te ontwrichten, te innoveren of gewoon om iets nieuws te proberen. Of je nu ondernemer bent, bedrijfsinnovator of gewoon iemand met een droom.

De auteur geef een uniek kijkje achter de schermen van Netflix, een van de bekendste bedrijven ter wereld, met meer dan 125 miljoen abonnees. Het ontstond tijdens een carpoolgesprek en is uitgegroeid tot een bedrijf dat de entertainmentindustrie en de manier waarop we media consumeren voorgoed heeft veranderd.


Greenlights – Matthey McConaughey

Raucous stories and outlaw wisdom from the Academy Award-winning actor

From the Academy Award (R)-winning actor, an unconventional memoir filled with raucous stories, outlaw wisdom, and lessons learned the hard way about living with greater satisfaction. I’ve been in this life for fifty years, been trying to work out its riddle for forty-two, and been keeping diaries of clues to that riddle for the last thirty-five. Notes about successes and failures, joys and sorrows, things that made me marvel, and things that made me laugh out loud. How to be fair. How to have less stress. How to have fun. How to hurt people less. How to get hurt less. How to be a good man. How to have meaning in life. How to be more me.

Recently, I worked up the courage to sit down with those diaries. I found stories I experienced, lessons I learned and forgot, poems, prayers, prescriptions, beliefs about what matters, some great photographs, and a whole bunch of bumper stickers. I found a reliable theme, an approach to living that gave me more satisfaction, at the time, and still: If you know how, and when, to deal with life’s challenges – how to get relative with the inevitable – you can enjoy a state of success I call ‘catching greenlights.’

So I took a one-way ticket to the desert and wrote this book: an album, a record, a story of my life so far. This is fifty years of my sights and seens, felts and figured-outs, cools and shamefuls. Graces, truths, and beauties of brutality. Getting away withs, getting caughts, and getting wets while trying to dance between the raindrops. Hopefully, it’s medicine that tastes good, a couple of aspirin instead of the infirmary, a spaceship to Mars without needing your pilot’s license, going to church without having to be born again, and laughing through the tears. It’s a love letter. To life. It’s also a guide to catching more greenlights-and to realising that the yellows and reds eventually turn green too. Good luck.


The Monk Who Sold his FerrariRobin Sharma

De monnik die zijn Ferrari verkocht is het verhaal van Julian Mantle, een geslaagd advocaat, die door zijn enerverende maar onevenwichtige leven een bijna noodlottige hartaanval krijgt. Geconfronteerd met zijn fysieke broosheid maakt Julian een spirituele crisis door die hem noopt op zoek te gaan naar de antwoorden op de grote vragen van het leven.

Hij besluit radicaal te breken met zijn luxe maar oppervlakkige bestaan en waagt zich op een buitengewone odyssee naar een eeuwenoude cultuur in de Himalaya. Daar vindt hij een krachtig systeem dat de mens in staat stelt om de potentie van geest, lichaam en ziel ten volle te ontplooien en intenser, gelukkiger en harmonieuzer te leven. De monnik die zijn Ferrari verkocht is een inspirerende vertelling, waarin de tijdloze spirituele wijsheid van het Oosten wordt vermengd met messcherpe zakelijkheid van het Westen. Een boek dat u stap voor stap de weg wijst naar een leven met meer moed, evenwicht, vreugde en innerlijke rijkdom.


The Kite Runner – Khaled Hosseini

De Vliegeraar

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroe


Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.


Laat je ons weten welk groeiboek jij wilt lezen?

Je mag je top 2 delen als reactie, via onze socials of natuurlijk tijdens onze booktalks.

Puntentelling:
– Welk groeiboek krijgt 3 punten?
– Welk boek krijgt 1 punt?