• Samen lezen is samen groeien!
  • Booktalks: Maandag om 20:30u via Zoom
Groeiboek van de maand
Groeiboeken van de maand

Groeiboeken van de maand

Wij starten ook dit jaar met maar liefst twee(!) boeken in januari.
Jij kunt dus zelf bepalen welk boek jij leest. Lees je er één of allebei?

De boeken met de meeste stemmen

#1 – Shoe Dog – Phil Knight

“Shoe Dog” van Phil Knight is een meeslepend memoir over de vroege jaren van Nike en de persoonlijke en professionele uitdagingen die Knight moest overwinnen om van Nike het iconische merk te maken dat het vandaag is.


#2 – The Kite Runner (De Vliegeraar) – Khaled Hosseini

“The Kite Runner” / “De Vliegeraar” van Khaled Hosseini is een ontroerende roman die de lezer meeneemt op een emotionele reis door het Afghanistan van voor en na de Sovjet-invasie en de opkomst van de Taliban.

Bestel dit boek:
The Kite Runner (Eng)
De Vliegeraar (NL)


Agenda

  • Maandag 23 januari 2023, 20:30u – Online Booktalk: Shoe Dog
    – via Zoom

  • Vrijdag 27 januari 2023, 20:30u – Groeiboekenborrel: MovieNight: “The Kite Runner”
    – in Rotterdam-Centrum (aanmelden verplicht)

Groeiboekenborrel: Movie Night

In een verscheurd land op de rand van oorlog worden twee jeugdvrienden, Amir en Hassan, voorgoed van elkaar gescheiden.

Het is een schitterende middag in Kabul en er hangt blijdschap en vreugde in de lucht vanwege het vliegertoernooi. Maar in de nasleep van de overwinning zorgt het verraad van een van de jongens voor iets dat hun leven voor altijd zal tekenen, en daarmee begint een epische zoektocht naar verlossing.

Na twintig jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond, keert Amir terug naar een gevaarlijk Afghanistan dat in de ijzeren greep van de taliban is, om daar de geheimen die hem achtervolgen onder ogen te zien en een laatste moedige poging te doen om de zaken recht te zetten.

  • Maandag 30 januari 2023, 20:30u – Online booktalk – The Kite Runner
    – via Zoom

Welk boek lees jij mee?


Shoe Dog – Phil Knight

Het verhaal van de oprichter van Nike

‘A refreshingly honest reminder of what the path to business success really looks like … It’s an amazing tale’ – Bill Gates

‘The best book I read last year was Shoe Dog, by Nike’s Phil Knight. Phil is a very wise, intelligent and competitive fellow who is also a gifted storyteller’ – Warren Buffett

De oprichter van Nike, Phil Knight, geeft in Shoe Dog een inkijk in het idee achter Nike, de start van het bedrijf in het afgelegen Oregon, en het uitgroeien tot een van de bekendste wereldmerken.

Hij beschrijft de ups and downs open en eerlijk.

Phil Knight richtte in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Blue Ribbon Sports op, in het begin als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Ze begonnen met een startkapitaal van slechts $1200. In 1971 ging het bedrijf verder als Nike Inc. Knight wilde het oorspronkelijk Dimension 6 noemen. Jeff Johnson, Knights eerste werknemer, verzon de naam Nike – uitgesproken als naikie.

Phil Knight over de naam Nike: ‘Er spookten een heleboel dingen door mijn hoofd. Ten eerste dat Johnson erop gewezen had dat alle grote merken korte namen hebben. Twee lettergrepen of minder. En dat ze allemaal een harde klank in de naam hebben, een letter als de K of de X, die in je hoofd blijft hangen. Dat klonk allemaal zinnig. En was van toepassing op Nike. Ik vond het mooi dat Nike de godin van de overwinning was. Ik wilde winnen.’

Over het boek

Het boek is opgezet in twee delen: de jaren 1962 tot en met 1974 waarbij Nike, toen nog met de bedrijfsnaam Blue Ribbon, vocht tegen de afhankelijkheid van Japanse schoenenproducent Onitsuka.

En deel twee, van 1975 tot en met de beursgang in 1980, de periode waarin Nike zich ontwikkelde tot een taaie concurrent van marktleiders Adidas en Puma.

𝗧𝗵𝗲𝗺𝗮’𝘀:
Onderwerpen als familiebanden, managementstijlen, zakelijke cultuurverschillen tussen het Oosten en het Westen, hardlopen, rechtszaken, bijna faillissementen, nieuwe businessmodellen: ze komen allemaal ruim aan bod.

Bestel dit boek:
Shoe Dog (Eng)
Shoe Dog (NL)

Booktalk: Maandag 23 januari 2023, 20:30u
De Zoomlink volgt snel.


The Kite Runner – Khaled Hosseini

De Vliegeraar

Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroe


Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel. Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten.

De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Bestel dit boek:
The Kite Runner (Eng)
De Vliegeraar (NL)

Filmvertoning & nagesprek: Vrijdag 27 januari, 20:30u
Rotterdam-Centrum (aanmelden verplicht)

Booktalk: Maandag 30 januari 2023, 20:30u
De Zoomlink volgt snel.