• Samen lezen is samen groeien!
 • Booktalks: Maandag om 20:30u via Zoom
Inspiratie
Meer bereiken? Zo pas je de 40%-regel van David Goggins toe!

Meer bereiken? Zo pas je de 40%-regel van David Goggins toe!

De 40% regel van David Goggins is een concept dat hij heeft ontwikkeld om je te helpen je grenzen te verleggen en je potentieel volledig te benutten.

Volgens Goggins stoppen mensen vaak met proberen als ze denken dat ze uitgeput zijn of als ze denken dat ze niet meer kunnen. Maar in werkelijkheid hebben ze nog ongeveer 60% van hun energie over, en het is slechts hun geest die hen ervan weerhoudt om verder te gaan.

De 40% regel helpt deze mentale blokkades te overwinnen en te blijven doorgaan, zelfs als je denkt dat je niet meer kunt. Door de 40% regel toe te passen, probeert Goggins mensen aan te moedigen om hun mentale en fysieke uithoudingsvermogen te vergroten en hun prestaties te verbeteren.

Het idee achter de 40% regel is dat als je denkt dat je uitgeput bent en niet meer kunt doorgaan, je eigenlijk slechts 40% van je maximale potentieel hebt bereikt.

Door jezelf te dwingen om nog eens 10% of 20% verder te gaan, zul je ontdekken dat je veel meer kunt bereiken dan je ooit had gedacht. Het gaat erom dat je jezelf blijft pushen en jezelf uitdaagt om het beste uit jezelf te halen.


Je groeit pas
als je toepast

Zo kun je de 40% regel toepassen

David Goggins’ 40% regel gaat dus over het idee dat wanneer je denkt dat je lichaam uitgeput is en niet meer verder kan, je eigenlijk nog maar 40% van je capaciteit hebt gebruikt. Om deze regel toe te passen, zijn hier enkele suggesties:

 1. Verleg je mentale grenzen
  Wanneer je merkt dat je uitgeput bent, stel dan vast dat je nog steeds in staat bent om door te gaan. Train jezelf om te denken dat je pas bij 100% bent, als je alles hebt gegeven wat je in je hebt. Dit kan je helpen om het beste uit jezelf te halen en je grenzen te verleggen.
 2. Gebruik de regel in je training
  Wanneer je aan het trainen bent, en je lichaam begint moe te worden, probeer dan de 40% regel te gebruiken. Vertel jezelf dat je nog 60% over hebt en dat je door kunt gaan. Dit kan je helpen om door de moeilijke momenten heen te komen en je training te voltooien.
 3. Gebruik de regel om doelen te stellen
  Als je een doel voor ogen hebt, stel dan vast dat je het nog beter kunt doen dan je dacht. Stel jezelf voor dat je al 40% verder bent dan je dacht, en dat je de rest nog kunt bereiken. Dit kan je helpen om je doelen te bereiken en jezelf te overtreffen.
 4. Pas de regel toe in het dagelijks leven
  Je kunt de 40% regel toepassen in andere aspecten van je leven, zoals werk of relaties. Wanneer je merkt dat je vastloopt of dat je niet verder kunt, stel dan vast dat je nog steeds meer kunt geven. Dit kan je helpen om beter te presteren en te groeien als persoon.


Onthoud dat de 40% regel niet betekent dat je jezelf moet uitputten of overbelasten. Het gaat erom dat je je bewust bent van je eigen grenzen en dat je leert hoe je deze kunt verleggen door je mentale instelling te veranderen. Het kan je helpen om het beste uit jezelf te halen en jezelf te overtreffen.

Booktalk 20 maart 2023

Tijdens de booktalk op maandag 20 maart kun je delen hoe jij dit hebt toegepast en wat de resultaten waren.

Doe jij ook mee? Meld je hier aan.