• Samen lezen is samen groeien!
  • Booktalks: Maandag om 20:30u via Zoom
Events
Sfeerverslag Jordan B. Peterson “Beyond Order”- lezing in Amsterdam

Sfeerverslag Jordan B. Peterson “Beyond Order”- lezing in Amsterdam

Datum: Woensdag 25 oktober 2023

Locatie: Afas Live, Amsterdam

Gisteren waren wij bij een lezing van Jordan Peterson in Afas Live, Amsterdam. Peterson, wereldwijd bekend auteur van o.a. “12 Rules for Life,” sprak over een breed scala aan onderwerpen, variërend van persoonlijke verantwoordelijkheid tot maatschappelijke kwesties. Hij benadrukte het belang van zelfzorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor je leven. Daarnaast behandelde hij onderwerpen zoals culturele debatten, ideologie en de rol van het individu in de samenleving. Deze avond bood inzicht in de impact van Peterson’s werk op het publiek en de diepgaande exploraties van zijn boek, “Beyond Order.

Dit sfeerverslag brengt de ervaring van deze avond in kaart.

Publiek en Sfeer:
De sfeer in de zaal was gedurende de lezing aandachtig en betrokken. Het publiek leek geïnteresseerd in Peterson’s presentatie en reageerde positief op bepaalde delen van zijn betoog. Opmerkelijk was de aanwezigheid van bezoekers gekleed in een stijl die mij soms herinnerde aan het “Peaky Blinders” tijdperk, met nette, verzorgde kleding, wat wellicht de toewijding van sommige fans illustreert.

Presentatiestijl:
Peterson’s presentatiestijl was overtuigend en gepassioneerd. Hij slaagde erin het publiek te boeien met zijn verhalen en retoriek.

Kritische observaties:
Tijdens de lezing viel op dat Peterson soms retorische trucs gebruikte, zoals het benadrukken van triviale waarheden om een basis van waarheid te creëren voor zijn argumenten. Ook werden stromanredeneringen opgemerkt, waarbij hij bepaalde linkse standpunten vertekende om ze gemakkelijker te kunnen bekritiseren. Deze strategieën gaven een enigszins vertekend beeld van bepaalde ideologieën en opvattingen.

Positieve aspecten:
Het positieve aspect van de lezing was de nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid en groei. Zijn pleidooi voor het opruimen van je eigen “kamer” als een symbolische daad van zelfverbetering was inspirerend en waardevol.

Mindere punten:
Mindere aspecten vond ik de genoemde retorische trucs, die soms de inhoud van zijn betoog leken te overschaduwen. Bovendien was er bezorgdheid over de politieke en ideologische aspecten van zijn werk en de potentiële impact ervan op bepaalde extremistische bewegingen.

Conclusie:
De lezing van Jordan Peterson bood mij een boeiende presentatie van verschillende ideeën, variërend van persoonlijke groei tot maatschappelijke kwesties. Ondanks enkele retorische trucs, slaagde Peterson erin om mij te boeien en extra na te laten denken over thema’s als zelfverbetering en verantwoordelijkheid. De lezing vond ik zowel inspirerend als controversieel en benadrukte de complexiteit van Peterson’s werk en zijn impact op het publiek.

Pluspunten:

  • Nadruk op persoonlijke verantwoordelijkheid en groei.
  • Boeiende presentatiestijl.

Mindere Punten:

  • Gebruik van retorische trucs en stromanredeneringen.

Michel


Podcast “12 Rules of Life”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *