• Samen lezen is samen groeien!
 • Booktalks: Maandag om 20:30u via Zoom
Inspiratie
Ontdek en Groei: Zelfontwikkelingsboeken voor Kinderen (deel 1)

Ontdek en Groei: Zelfontwikkelingsboeken voor Kinderen (deel 1)

In deze blog gaan we een reis maken door de wondere wereld van zelfontwikkelingsboeken voor kinderen. Deze boeken zijn niet alleen leuk om te lezen, maar ook inspirerend en stimulerend voor de groei en ontwikkeling van jonge geesten. Als ouder vind ik het belangrijk om met mijn kinderen te praten over thema’s zoals veerkracht, zelfvertrouwen en het omgaan met uitdagingen.

Hoe gaaf zou het zijn: een paar keer per jaar een GroeiboekenKidsclub?

Laten we even samen duiken in enkele geweldige titels die jou en je kind kunnen helpen om te groeien en te bloeien!

“Je fantastische elastische brein” – JoAnn Deak

Ik denk dat mijn goede vriend Cor (de boks- en breintrainer) dit ook als kind zou willen hebben, want in dit boek ontdekt je kind de kracht van zijn of haar eigen brein. Het leert dat het brein als een spier is die sterker wordt door uitdagingen aan te gaan.

Met kleurrijke illustraties en boeiende verhalen worden complexe concepten op een toegankelijke manier uitgelegd. Het moedigt kinderen aan om te geloven in hun eigen capaciteiten en om obstakels met veerkracht te overwinnen.

Bestel dit boek:
Je Fantastische Elastische Brein


“Het meisje dat nooit fouten maakt” – Mark Pett

Dit hartverwarmende verhaal gaat over een meisje dat altijd perfect wil zijn, maar ontdekt dat fouten maken juist een belangrijk onderdeel is van leren en groeien. Het boek stimuleert het kind om perfectionisme los te laten en zichzelf te accepteren zoals het is. Het leert hen dat fouten maken normaal is en dat het juist kansen biedt om nieuwe dingen te ontdekken.

Bestel dit boek:
Het meisje dat nooit fouten maakte


“Tijger Tijger is het waar” – Byron Katie

Dit gave boek besprak ik twee jaar geleden met Mehdjabeen en onlangs weer tijdens het webinar ‘Optimisme kun je leren’ met Hamid Acharrab. Het neemt kinderen mee op een reis naar zelfontdekking door middel van vragen stellen. Het leert hen om kritisch na te denken over hun eigen gedachten en overtuigingen.

Door te leren hoe ze negatieve gedachten kunnen onderzoeken en positieve gedachten kunnen cultiveren, ontwikkelen kinderen een gezonde mindset en leren ze omgaan met stressvolle situaties.

Bestel dit boek:
Tijger Tijger is het waar?


“Feedback is fantastisch” – Julia Cook

Bij onze sprekersclub leren we wekelijks dat het ontvangen en geven van feedback een waardevolle vaardigheid is en ons helpt groeien.

Dit boek leert kinderen hoe ze constructieve feedback kunnen geven en ontvangen op een positieve manier. Het moedigt hen aan om open te staan voor suggesties en om te leren van hun fouten.

Het boek inspireert kinderen om een groeimindset te ontwikkelen en altijd te streven naar verbetering.

Bestel dit boek:
Feedback is fantastisch


“Ik ben wat ik denk” – Louise Hay

Dit boek legt de nadruk op de kracht van positief denken en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld. Het leert kinderen dat hun gedachten invloed hebben op hun gevoelens en gedrag.

Door positieve affirmaties te gebruiken, kunnen kinderen zichzelf aanmoedigen, hun zelfvertrouwen vergroten en optimistisch naar de wereld kijken.

Bestel dit boek:
Ik ben wat ik denk

Deze vijf zelfontwikkelingsboeken voor kinderen zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van je kind. Door regelmatig met je kind over de thema’s in deze boeken te praten, help je hen om belangrijke levensvaardigheden op te bouwen

.

Als ouder kun je de volgende stappen nemen om het meeste uit deze boeken te halen:

 1. Lees samen:
  Neem de tijd om deze boeken samen met je kind te lezen. Bespreek de verhalen, stel vragen en moedig je kind aan om zijn of haar gedachten en gevoelens te delen.
 2. Maak verbinding:
  Verbind de thema’s in de boeken met de echte wereld. Bespreek situaties waarin je kind soortgelijke uitdagingen is tegengekomen en hoe het daarmee is omgegaan. Moedig je kind aan om oplossingen te bedenken en nieuwe strategieën te proberen.
 3. Wees een rolmodel:
  Laat zien hoe je zelf omgaat met uitdagingen en hoe je positief denkt. Kinderen leren vaak door observatie, dus wees het goede voorbeeld. Praat openlijk over je eigen fouten en hoe je ervan hebt geleerd.
 4. Creëer een positieve omgeving:
  Moedig je kind aan om zichzelf te uiten en wees ondersteunend bij hun groeiproces. Benadruk dat het oké is om fouten te maken en dat dit juist kansen biedt om te leren en te groeien.
 5. Versterk positieve overtuigingen:
  Gebruik de kracht van positieve affirmaties om je kind te helpen een gezond zelfbeeld te ontwikkelen. Moedig hen aan om positieve gedachten te herhalen en zichzelf aan te moedigen in moeilijke situaties.

Door deze benadering te volgen, kun je een omgeving creëren waarin je kind zich gesteund en geïnspireerd voelt om te groeien en te bloeien. Een GroeiboekenKidsclub die wij bijvoorbeeld 4x per jaar kunnen organiseren zou een geweldige start kunnen zijn, maar de echte transformatie gebeurt door de interactie tussen ouder en kind.

Dus ga aan de slag en ontdek samen de wonderlijke wereld van zelfontwikkeling!

Welk zelfontwikkelingsboek voor kinderen heeft jou en je kind het meest geïnspireerd? Deel je ervaringen en aanbevelingen met ons in de comments, zodat we samen een bron van inspiratie kunnen zijn voor andere ouders en kinderen!

Michel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *